nedeľa, januára 14, 2007

Plagiát alebo len príliš veľmi "inšpirovaní" tvorcovia?

Kooperatíva pred časom uviedla sériu reklám. Medzi nimi aj túto, so sloganom: "Začnite si s nanižším"



Nuž, a orange už pár dní dáva reklamu na svoj nový kreditný 9-korunový paušál, ktorý využíva viac ako podobný slogan... "Vyhrajte to aj vy tým najnižším"



Inšpirovať sa nie je na škodu, ale niekedu ľudia už preháňajú....

Prečo si ľudia kupujú noviny?

V televízii beží reklama na nový denník SME. Nový design dopĺňa aj špeciálna cena. SME si zajtra kúpite za 6 Sk. Už sa neviem dočkať zajtrajšieho nedostatku. Aspoň v mojom stánku je to tak každé ráno. Keď sú v novinách "iba správy", kúpite ich aj poobede. Skúste však zháňať noviny za špeciálnu akciovú cenu, noviny s vloženým CD zadarmo alebo nedajbože knihou. SME by vtedy kupovali aj ľavičiari, Nový čas intelektuáli a Šport knihomoli. Síce si nepamätám, kedy vyšiel šport s CD prílohou :) ale dostatočne to ilustruje situáciu, ktorá nastane zajtra ráno. Absurdný dopyt po niečom čo vlastne ani nechcem. Škoda, že si tých "náhodných" čitateľov noviny nedokážu udržať...

A keby som mal noviny predplatené? Riešil by som problémy s vylámanou schránkou a potrhanými, neskoro doručenými novinami... Človek nebude nikdy spokojný :-D

UPDATE: Noviny som štastne kúpil, grafika je pekná na pohľad, horšie je to pri čítaní... neviem sa zorientovať. A mimochodom, teším sa na štvrtkové SMEčka. Zase budú prikladať Video CD zo série Discovery... Asi si to fakt predplatím...

nedeľa, januára 07, 2007

AD: Shooty - Touhou Tuhou....

Ako priaznivec Shootyho kresieb v SME som len privítal aktivitu autora a vydavateľstva. Knižná podoba "frkov" v "tuhej" väzbe za prijateľnú cenu, pred vianocami.... Vhodný darček. Sľúbili mi, že ak si ju objednám do 6.12 tak dostanem cenu o 100 korún nižšiu a knihu mi podpíše aj autor. Tak som ju objednal.

Kniha prišla neskoro. Pár dní po vianociach. To by mi až tak veľmi nevadilo. Tlačiarne fungujú hlavne v predvianočnom čase viac ako nespoľahlivo a bol som ochotný to akceptovať. Nie však ostatné vady na kráse. Kniha prišla absolútne nevhodne zabalená. V papierovej obálke s bublinkovou fóliou. Samozrejme, že má vďaka tomu otlčený roh a nejako dokrčených pár strán.

V obálke bol okrem faktúry aj list s ospravedlnením za neskorú dodávku a za fakt, že kniha nie je podpísaná autorom. Tlačiarne to dodali neskoro, Shooty bol odcestovaný, a Petit Press to nechcel zdržiavať tak to poslal bez podpisu. Asi ako malá naplásť na tieto škody slúžilo priložené video CD o neandrtálcoch, ktoré už mám a druhé je mi nanič.

Chýbajúci podpis ma mrzí, ale nevadí... dá sa to prežiť. Oveľa viac ma nahnevala kvalita knihy. Tie karikatúry - hlavne čiernobiele sú vytlačené hádam v horšej kvalite ako v novinách. Hrubá, hodnotná a pekná kniha zdevastovaná nedobrou tlačou. Hlavne čiernobiele obrázky sú zlé. Som nahnevaný, smutný a rozčarovaný. Vydavateľstvo nesplnilo žiadne sľuby, dodržalo iba cenu knihy a dodalo knihu s ktorej prevedením nie som spokojný. A nie len ja, svoju nespokojnosť vyjadril aj autor:

"Sťažujem sa iba na prácu tlačiarne Svornosť na Račianskej ulici č. 20 v Bratislave, ktorá z knihy mieriacej do kategórie krásna kniha urobila knihu kategórie "normálnym ľuďom taká kvalita nebude vadiť."

Nuž... možno vyjde nová kniha, ale čo s touto? Vymeniť? Mám ju otrepať o hlavu tlačiarom? Počkať na reedíciu a kúpiť si knihu čo bude lepšie vytlačená? A vôbec, prečo ju neotrepali o hlavu tlačiarom už ľudia z vydateľstva keď s tým zásadne nesúhlasil ani autor. Aspoň podľa zápiskov z jeho stránky súdim, že za danú situáciu nemôže a rozhodli iní. Rozhodli zle a mne je nejako divne. Nuž, buďme radi že vôbec vyšla a že sa predáva... Ešte sa mohla rozpadávať väzba a mohla byť krivo orezaná. Chce se mi zvracet...

piatok, januára 05, 2007

Televízne seriáy na Slovensku nefungujú

Bohužiaľ, toto nepríjemné podozrenie ma prenasleduje už dlhší čas. Nedávno spustila STV Zúfalé manželky, na spadnutie je premiéra CSI: New York a a zanedlho príde Prison Break. Dve série seriálu Lost už odzneli a nedopadli práve najlepšie. Grey's Anatomy, ktorú vysiela aj Prima (pod názvom Chirurgové) aj STV (Klinika Grace) sa skoro stratila. Seriálové hity spoza mora zrejme na Slovensku nejako nefungujú. Nedarí sa im presadiť? Neoslovujú diváka? Sú slabo promované? Prečo vlastne majú tak nízke čísla? Nespravne umiestnenie v programovej štruktúre? Alebo máme jednoducho len príliš málo obyvateľov?

Prečo dosahujú iba priemerného podielu 18 - 20%? Za pozornosť stojí aj fakt, že súčasné seriálové hity sa objavujú iba na JOJke alebo STV. Markíza si s prehľadom bráni svoje pozície s vlastnou tvorbou a lacnými filmovými akvizíciami. Výnimkou je iba tretia séria Monka. Trochu za to môže aj prirodzené prerozdelenie trhu, trochu tradícia, trochu možno aj demografické ukazovatele. Najdravejšia je JOJka, ktorá má v ponuke najviac titulov. V podstate, STV stihla pre seba vziať iba Zúfalé manželky a Kliniku Grace. Všetky známe a podstatné tituly už nájdete na Joj-ke.

Seriály na STV podľa mňa výrazne trpia aj slabou prezentáciou. STV na rozdiel od iných televízii nemôže deliť program reklamou a to je oveľa menej upútavok. Taká JOJka sa ide pretrhnúť aby promovala Béčkový alebo Céčkový film Terminal Error nasadený na nedeľu večer v hlavnom vysielaciom čase. Natrafiť na upútavku na zúfalé manželky na STVčke sa mi nedarí a nedarí... Prima sa svojho času takisto viacej snažila. Na druhej strane, LOST, ktorý dosahoval tiež podobné čísla v nedelnajšnom čase sa málokedy prehupol cez 20 percentnú hranicu.

Nastáva tvrdé seriálové obdobie. 3x CSI v pondelok, utorok, stredu patria kriminálke, 4400 a Zúfalé manželky, Monk, Klinika Grace, Prison Break... Čaká nás zaujímavá jar, aká bude pozícia seriálov v roku 2007?

Doplnené:
Zabudol som ešte na jednotku a seriál Dr. House a markízacky Odložený prípad (Cold Case). No a keď trochu povolím uzdu tak hádam aj Myšlienky vraha. Nuž... tých seriálov je viac ako zdá :) Každopádne to nič nemení na tom, že klasické trháky u nás prepadávajú....