sobota, januára 26, 2008

Doba širokouhlá - 16:9 už aj na STV

Tak sme sa konečne dočkali... Po prvých nesmelých pokusoch Markízy začali jej spravodajstvo vysielať kompletne vo formáte 16:9. Aj keď mám pocit, že poniektoré príspevky sú trochu viac "rozpixelizované" ako by mali byť. Každopádne je to určite správny a dlho očakávaný krok. Jediná škoda je, že distribútori (napr. UPC) púštajú do rozvodov signál v tzv. letterbox formáte. Pri malých a 4:3 telkách je to ako tak v pohode, ale ľudia čo si kupovali televízory v poslednej dobe majú namiesto spravodastva "štvorčekované peklo". Vďaka aspoň za DVB signál, kde je 16:9 signál plnohodnotný. A že širokouhlých LCD už nie je ako šafranu som sa na vlastné oči presvedčil pred vianocami. Z pultov predajní mizli LCDčká všetkých typov a veľkostí prvou kozmickou rýchlosťou.

Čo ma trochu viac prekvapilo, bolo keď som dnes prepol na STV 2, kde práve bežala Kapura. Televízor zablikal a prepol do 16:9 módu. Tak som začal pátrať po tom, o čo ide, lebo takto potichu spustiť túto "novinku" - to sa teda nerobí. A našiel som túto správu ktorá okrem iného hovorí že:

V nedeľu bude v tomto formáte odvysielané finále z prebiehajúcich majstrovstiev sveta v hádzanej. Následne budú takto ponúkané všetky naberané športové relácie a priame prenosy (ak budú v tomto tvare ponúkané), plus vlastné programy Slovenskej televízie a niektoré akvizičné programy vyrábané v tomto formáte.
Zdá sa, že sa blýska na lepšie časy, dokonca na lepšie ako na Markíze. Na čo čaká JOJka?