streda, februára 27, 2008

Apple iPhone na Slovensku - odblokovaný a legálne?

Už je to nejaký čas čo Apple predstavil svoju predstavu mobilného telefónu verejnosti. Že sa tejto novinky tak skoro nedočkáme bolo viac-menej jasné. Trochu zvláštna bola stratégia firmy Apple, ktorá každý kúsoček poctivo blokuje a ani legislatíva niektorých európskych štátov nepriniesla svoje ovocie. Že ľudia túto ochranu prelomia bolo tiež viac-menej isté, rovnako ako to, že iPhone priniesol nový boom "pokútneho" obchodovania aký tu nebol snáď od pionierskych čias GSM, kedy kraľovala Nokia 6110 a jej predchodkyne. Ľudia kupovali, odklokovávali, zháňali TurobSIM, upgradedovali, downgradeovali... pred časom sa dokonca podarilo prelomiť aj ochranu v aktuálne používanom firmwari. iPhone sa dokonca 50x objavil aj ako cena v súťaži s Nescafé. Aj tam však len s poznámkou, že "do uvedenia Apple iPhone slovenský trh nie je možné používať výhru na telefonovanie." A tak aj naďalej nebolo o oficiálnom uvedení iPhone na Slovensku ani chýru ani slychu... až dnes...

Na www.bgslevi.sk je hneď na prvej stránke jabĺčko a oznam o tom, že prvé kusy Apple iPhone už sú skladom. Nuž, čudné je, že práve u BGS resp. eD' system a prečo nie u Apple predajcov? Prečo nie u niektorého GSM operátora. Pravdepodobne sa však nebude jednať o oficiálny dovoz a ktovie ako je to naozaj s odblokovaním, či sú tieto telefóny odblokované iba posledným známym postupom alebo oficiálne - predajcom, tak že odblokovanie nezruší ani nahratie nového firmwaru. O niečom by mohli svedčiť dve poznámky zo stránok BGS - a síce že "nie je potrebný Turbo SIM" a "neodporúčajú akykolvek zasah do firmwaru." Navyše, zatiaľ pri každom uvedení iPhonu na lokálny trh boli najprv podpísané dohody s operátormi a až potom sa začal jeho predaj.

O cene nemám žiadne informácie, avšak predpokladám že bude vysoko presahovať cenu za akú sa dá kúpiť o mobilných operátorov v zahraničí. Tipujem to na niečo okolo 20 tisíc. Ak máte niekto login a prístup k cenníkom, môžete prezradiť, no ja zatiaľ ostávam aj tak pri Nokii :)


Tak či onak, iPhone je tu k dostaniu odblokovaný spolu s faktúrou, zárukou a teda de facto legálne. Či je to legálne aj de iure - to je už otázka, ktorej riešenie prenechám na iným :)

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Dal by som si na to riadne bacha. Toto je už asi tretí web na SK v podobnom duchu a iPhone ktorý vidím. Radšej by som na to neodkazoval, lebo sa niekto náhodou nachytá. Ruky preč, myslím že to nieje nič iné ako čisté špekulovanie a hromadné dovážanie z USA, hackovanie atď…

Silno mi to pripomína predražené ponuky iPhonov v bazári na macblog.sk ktorými je denne bombardovaný.

Anonymný povedal(a)...

Trochu som urobil ukvapený záver skôr ako som si poriadne prebehol web, ale aj tak tomu neverím. Mimochodom 12 mesiacov záruka iba potvrdzuje dovoz z USA. Ak by išlo o tunajší predaj bola by 24. BTW myslím že v DE alebo vo FR, už neviem sa dá za extra veľký príplatok tušim odomknúť legálne.

Plavec001 povedal(a)...

Cena v BGS je 17500sk bez DPH.

maskomak povedal(a)...

12 mesiacov moze byt zaruka aj kludne iba kvoli tomu, ze je to velkoobchod - kde zakon o 24 mesacnej zaruke neplati...

rony povedal(a)...

ani nemusite dlho spekulovat. Nejde o dovoz so suhlasom Apple. Predaj iPhone je rieseny vyhradne prostrednictvom dohody s niektorym z tunajsich operatorov a to iba partnermi Apple alebo v predajnej sieti dohodnuteho operatora.

Vyhodou takeho predaja ako riesi BGS je aspon nejaka moznost pripadnej reklamacie.

Som trochu prekvapeny, ze sa na to dal BGS ale neprislusi mi to hodnotit.

Anonymný povedal(a)...

Toto im pribudlo na strankach: Tento telefón nepotrebuje TurboSim, je odblokovaný. Akýkoľvek zasah do firmwaru znefunkční telefón !!! Neupdatujte firmware cez iTunes ani cez iny sw!!!

Anonymný povedal(a)...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Celulite, I hope you enjoy. The address is http://eliminando-a-celulite.blogspot.com. A hug.