nedeľa, júna 01, 2008

Ako môžete príjimať širokouhlý televízny signál 16:9

Pred pár mesiacmi na Slovensku nevysielal 16:9 nikto. Teda, ak nemyslíme "psuedosirokouhlé" vysielanie (s čiernymi pruhmi ako vysiela niekedy JOJka). Klasický signál 4:3 pozná hádam každý. Na telke to vyzerá nejako takto:

Širokouhlé televízory ale začali pribúdať. Schálne, zabehnite do nejakej elektropredajne a skúste si kúpiť klasický televízor. V podstate sú už v predaji iba lacné šmejdy vhodné tak do kuchyne. No a klasický obraz na širokouhlom televízore nevyzerá vôbec pekne. Buď vidíte ešte širšie redaktorky ako v skutočnosti sú, alebo je obraz deformovaný nejakým zoomom, panorámou alebo ešte horšie - zobrazený s čiernymi pruhmi vpravo a vľavo. Ani jedna možnosť nie je príliš atraktívna.

Žiaľ, na Slovensku je zatiaľ stále veľa prijímačov, ktoré však signál 16:9 nevedia spracovať. Tomu začali rozumieť Televízory vyrobené až niekedy koncom 90 rokoch a neskôr.

"Riešenie" sa volá letterbox formát - čo je vlastne obraz 4:3 vysielaný s čiernymi pruhmi hore a dole. Spolu s týmto signálom sa vysiela aj WSS informácia (Widescreen signaling), ktorá televízii povie v akom formáte je obraz a telka si to už oreže a prispôsobí tak ako je treba. 16:9 v letterboxe vyzerá nejako takto:


Takto uvidíte obraz na starom Rubíne. Ked už máte niečo novšie, širokouhlé, váš televízor to rozpozná a prisôbí si obraz. No použije už iba 430 riadkov z celkovo 576, takže stratíte 146 riadkov (pixelov) obrazovej informácie. Obraz sa proste zazoome na správnu veľkosť - asi takto:
Tento formát je však vhodný pre staré Rubíny, Reginy a podobné archaické príjimače. Fakt, že vám chýba slušná časť obrazu je viac ako badateľná hlavne pri textoch alebo to uvidíte na logu stanice. A keď máte LCD alebo plazmu tak je situácia rapídne horšia. Preto je vhodnejšie ak sa viete dopracovať k signálu, ktorý vám ponúkne plnohodnotný širokouhlý signál. Na televízoroch s formátom 4:3 to bude trochu šišaté:



Ale na širokouhlých televízoroch budete mať konečne a dôvod viac, prečo ste vysolili viac ako 20 litrov za nejakú 80 a viac centimetrovú "labžibudku".



Problém nastane, ak niekto nevysiela správny WSS signál alebo ho nevysiela vôbec, alebo váš provider (UPC, Digi TV a iní) obraz upravuje a zo 16:9 robí letterbox. A keď k nemu nepošle WSS tak je skaza úplne dokonaná. Potom sa vám zobrazí také deformované čudo s čiernymi pruhmi:



Väčšina providerov totiž signál upravuje. Distribučný signál televízii preberá, rekompresuje, dáva naň letterbox, alebo inak ho mení. Fakt, že sa tak deje v káblovke je ešte pochopiteľný, nie každý má už 40 palcovú plazmu. Ale pri príjme cez satelit neexistuje prijímač, ktorý bu nevedel spracovať signál 16:9. Napriek tomu to nezodpovedný provider vysiela ako letterbox. ČT v ponuke Digi TV je letterbox, bez signálu WSS, Markíza 16:9, STV - ako príde.... raz 16:9, raz letterbox. Zrejme si vysielaním letterboxu šetrí dátovy tok, ktorý je už ale aj tak dosť nízky, no rok to hádam vydržím :)

Ako je signál šírený naozaj sa dá overiť ak si naladíte skúšobné vysielanie DVB-T. Mám také skúsenosti a informácie, že tam je vysielaný tento signál najkoretnejšie a bez letterboxu, keďže nie je potrebný, pretože každý Set top box signál 16:9 korektne spracuje. V analógovom terestriálnom vysielaní by ste mali stále nájsť iba letterbox.

Ako vidíte, stačí naozaj málo aby sme mohli sledovať televízny program v 16:9 a v plnej kvalite. Argumenty JOJky, že domácnosti na Slovensku nie sú pripravené teda neobstoja. Podľa mojich skúsnosti však skôr nie sú na to pripravení provideri, ktorým je to však veľmi často jedno a preto je môj najblžší program - prechod na SkyLink.

Žiadne komentáre: