streda, februára 27, 2008

Apple iPhone na Slovensku - odblokovaný a legálne?

Už je to nejaký čas čo Apple predstavil svoju predstavu mobilného telefónu verejnosti. Že sa tejto novinky tak skoro nedočkáme bolo viac-menej jasné. Trochu zvláštna bola stratégia firmy Apple, ktorá každý kúsoček poctivo blokuje a ani legislatíva niektorých európskych štátov nepriniesla svoje ovocie. Že ľudia túto ochranu prelomia bolo tiež viac-menej isté, rovnako ako to, že iPhone priniesol nový boom "pokútneho" obchodovania aký tu nebol snáď od pionierskych čias GSM, kedy kraľovala Nokia 6110 a jej predchodkyne. Ľudia kupovali, odklokovávali, zháňali TurobSIM, upgradedovali, downgradeovali... pred časom sa dokonca podarilo prelomiť aj ochranu v aktuálne používanom firmwari. iPhone sa dokonca 50x objavil aj ako cena v súťaži s Nescafé. Aj tam však len s poznámkou, že "do uvedenia Apple iPhone slovenský trh nie je možné používať výhru na telefonovanie." A tak aj naďalej nebolo o oficiálnom uvedení iPhone na Slovensku ani chýru ani slychu... až dnes...

Na www.bgslevi.sk je hneď na prvej stránke jabĺčko a oznam o tom, že prvé kusy Apple iPhone už sú skladom. Nuž, čudné je, že práve u BGS resp. eD' system a prečo nie u Apple predajcov? Prečo nie u niektorého GSM operátora. Pravdepodobne sa však nebude jednať o oficiálny dovoz a ktovie ako je to naozaj s odblokovaním, či sú tieto telefóny odblokované iba posledným známym postupom alebo oficiálne - predajcom, tak že odblokovanie nezruší ani nahratie nového firmwaru. O niečom by mohli svedčiť dve poznámky zo stránok BGS - a síce že "nie je potrebný Turbo SIM" a "neodporúčajú akykolvek zasah do firmwaru." Navyše, zatiaľ pri každom uvedení iPhonu na lokálny trh boli najprv podpísané dohody s operátormi a až potom sa začal jeho predaj.

O cene nemám žiadne informácie, avšak predpokladám že bude vysoko presahovať cenu za akú sa dá kúpiť o mobilných operátorov v zahraničí. Tipujem to na niečo okolo 20 tisíc. Ak máte niekto login a prístup k cenníkom, môžete prezradiť, no ja zatiaľ ostávam aj tak pri Nokii :)


Tak či onak, iPhone je tu k dostaniu odblokovaný spolu s faktúrou, zárukou a teda de facto legálne. Či je to legálne aj de iure - to je už otázka, ktorej riešenie prenechám na iným :)

sobota, februára 09, 2008

Ako ma chytila nostalgia...

Pred par dňami som prehrabal zopár starých škatúľ, ktoré som už dlhší nepoužíval. Kopec hovadín som vyhodil, ale pri tejto ani neviem prečo odloženej nálepke ma chytila čistá nostalgia a spomienky na detstvo...
Design ako sa na tú dobu patrí :)