piatok, januára 05, 2007

Televízne seriáy na Slovensku nefungujú

Bohužiaľ, toto nepríjemné podozrenie ma prenasleduje už dlhší čas. Nedávno spustila STV Zúfalé manželky, na spadnutie je premiéra CSI: New York a a zanedlho príde Prison Break. Dve série seriálu Lost už odzneli a nedopadli práve najlepšie. Grey's Anatomy, ktorú vysiela aj Prima (pod názvom Chirurgové) aj STV (Klinika Grace) sa skoro stratila. Seriálové hity spoza mora zrejme na Slovensku nejako nefungujú. Nedarí sa im presadiť? Neoslovujú diváka? Sú slabo promované? Prečo vlastne majú tak nízke čísla? Nespravne umiestnenie v programovej štruktúre? Alebo máme jednoducho len príliš málo obyvateľov?

Prečo dosahujú iba priemerného podielu 18 - 20%? Za pozornosť stojí aj fakt, že súčasné seriálové hity sa objavujú iba na JOJke alebo STV. Markíza si s prehľadom bráni svoje pozície s vlastnou tvorbou a lacnými filmovými akvizíciami. Výnimkou je iba tretia séria Monka. Trochu za to môže aj prirodzené prerozdelenie trhu, trochu tradícia, trochu možno aj demografické ukazovatele. Najdravejšia je JOJka, ktorá má v ponuke najviac titulov. V podstate, STV stihla pre seba vziať iba Zúfalé manželky a Kliniku Grace. Všetky známe a podstatné tituly už nájdete na Joj-ke.

Seriály na STV podľa mňa výrazne trpia aj slabou prezentáciou. STV na rozdiel od iných televízii nemôže deliť program reklamou a to je oveľa menej upútavok. Taká JOJka sa ide pretrhnúť aby promovala Béčkový alebo Céčkový film Terminal Error nasadený na nedeľu večer v hlavnom vysielaciom čase. Natrafiť na upútavku na zúfalé manželky na STVčke sa mi nedarí a nedarí... Prima sa svojho času takisto viacej snažila. Na druhej strane, LOST, ktorý dosahoval tiež podobné čísla v nedelnajšnom čase sa málokedy prehupol cez 20 percentnú hranicu.

Nastáva tvrdé seriálové obdobie. 3x CSI v pondelok, utorok, stredu patria kriminálke, 4400 a Zúfalé manželky, Monk, Klinika Grace, Prison Break... Čaká nás zaujímavá jar, aká bude pozícia seriálov v roku 2007?

Doplnené:
Zabudol som ešte na jednotku a seriál Dr. House a markízacky Odložený prípad (Cold Case). No a keď trochu povolím uzdu tak hádam aj Myšlienky vraha. Nuž... tých seriálov je viac ako zdá :) Každopádne to nič nemení na tom, že klasické trháky u nás prepadávajú....

Žiadne komentáre: